Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото

...
Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото
Коментари Харесай

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на съветския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство сред двете страни.

Това мнение изрази в изявление за политологът Владимир Шопов.

Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос, която включва освен Китай и Русия, само че и страни като Иран и Северна Корея, добави той.

Това е 43-та среща на Путин със Си Дзинпин. Този път беше използван специфичен език, с който да бъде разказана връзката сред двете страни. Заговори се за нова ера, за задълбочаващи се връзки, които ще продължат за поколения напред, изясни Шопов.

Задълбочаващата се асиметрия в връзките сред Русия и Китай обаче става изключително забележима и към този момент провокира отрицателни реакции в някои кръгове в Москва, счита Владимир Шопов. По думите му, все по-ясно е, че Китай не просто купува по-големи енергийни количества от Русия, само че ги купува и на по-ниски цени, а Русия от ден на ден е принудена да употребява китайския юан като платежно средство.

Относно мирния проект на Пекин, за който съветския президент изрази утвърждение, Шопов съобщи, че той не съдържа оценка за съветските дейности в Украйна. Според политолога Китай схваща, че има известна динамичност в политическия разговор за търсене на излаз от войната, затова връща в дневния ред своите оферти. Шопов позволи, че съветската страна може да е била сюрпризирана от наличието на толкоз доста език, отдаден на мира.

Европейски Съюз оттук насетне няма лукса да стои настрани и единствено да интерпретира протичащото се. Европа ще трябва да откри нов инструментариум, с който да реагира на евентуалните закани, сподели в умозаключение политологът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР